Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU

27. 11. 2014

Od 13.12. 2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl.113/2005Sb.,    § 8 odstavec 10:

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice,žito, ječmen,oves,špalda)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sojové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
  9. Celer a výrobky z něj
  10.  Hořčice a výrobky z ní
  11.  Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12.  Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
  13.  Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14.  Měkkýši a výrobky z nich

ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ   -   v jídelním lístku bude označen číslem  alegren dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje. Seznam alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek bude vyvěšen na nástěnce s jídelním lístkem a také na stránkách  www.mswolkerovatanvald.estranky.cz

UPOZORNĚNÍ

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Není možné  se při výrobě velkého počtu jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám.

Případné dotazy ráda zodpovím v kanceláři ŠJ – Horecká Jiřina                  telefon 483 394 582